Ruoka ja juoma

Madeiralla on hyvät ravintolavalikoimat, tarjolla on kaikkea mahdollista hampurilaisbaareista perinteiseen ranskalaiseen keittiöön. Ravintolassa ruokaileminen on Suomen hintatasoon verrattuna hieman edullisempaa ja yleisesti ottaen ruoka on todella hyvää.

Madeiralla syödään paljon keittoja sekä kalaa ja lihaa, mutta monia erilaisia kasviksiakin on tarjolla. Perinteinen kotiruoka valmistetaan vaatimattomista aineksista, mutta on erittäin maukasta. Loman aikana kannattaa kokeilla myös paikallisia erikoisuuksia, kuten Espada-kalaa (syvänmerenkala) ja Espetada-häränlihavarrasta (tarjoillaan pöydän päällä roikkuvasta, metrin pituisesta vartaasta).

Sopa de tomate e cebola- Tomaatti-sipulikeitto, jossa usein uppokananmuna.
Caldo verde-Kaali-perunakeitto, jossa myös savumakkaraa.
Espada- Madeiran kansallisruoka. Suosittu kalaruoka, joka tarjoillaan fileenä, friteerattuna tai paistettuna ja yleensä banaanin kera. Maukasta!
Pife de Atum- Tonnikalapihvi.
Lulas- Pieniä mustekaloja, jotka yleensä tarjoillaan grillattuina tai friteerattuina.
Espetada- Toinen saaren erikoisuuksista: Lihavarras, joka tuodaan pöytään telineessä. Maustettu laakerinlehdillä, valkosipulilla ja suolalla.
Bacalhau com natas-Kermainen turska-perunalaatikko.                 
Bolo de Caco- Maalaisleipä, jonka valmistuksessa on käytetty makeaa perunaa eli bataattia. Tarjoillaan yleensä lämpimänä valkosipulivoin kera.
Milho frito- Friteerattuja kasviskuutioita, jossa pohjana maissiseos. Hyvä lisuke.
Bolo de Mel- Tumma siirappikakku, jossa mausteita ja pähkinöitä. Valmistetaan joulun alla ja säilyy pitkään.

JUOMIA
Brisa maracuja- Passionhedelmästä valmistettu hiilihappopitoinen virvoitusjuoma.
Coral- Madeiran oma olut.
Ginja- Kirsikkalikööri.
Nikitas- Oluesta, valkoviinistä, jäätelöstä ja ananaksesta sekoitettu, viileä juoma.
Aquardente- Sokerijuurikkaasta tehty alkoholijuoma, jonka alkoholipitoisuus on n. 30 – 40 %
Poncha- Aquardentestä "jatkettu" juoma, jossa on myös hunajaa ja sitruunaa. Tämän sanotaan auttavan vilustumiseen ja sydänsuruihin!

Viinit
Useissa ravintoloissa on vaihtoehtona paikallisia tai Portugalin mantereelta tuotuja pöytäviinejä. Talon viinin tunnistat listalta nimellä Vinho de mesa, joka useimmiten on sekä halpaa että hyvää. Muiden viinien osalta olemme koonneet pienen listan, josta toivottavasti löydät mieleisesi.

Vinho branco - Valkoviini, Branco Seco Espesial, Topazio, Terras Atlas, Joao Pires
Vinho tinto - Punaviini, Pereguita, Evel, Dão Grão Vasco
Vinho rose - Roseviini, Matteus, Trovador, Lancers
Vinho verde - Viherviini, Quinta da Avelada, Casal Garsia, O Gatão, Lagosta. Tämä viini ei ole väriltään vihreä, vaan nimi tulee siitä, että viini valmistetaan vihreistä, raaoista rypäleistä. On olemassa sekä punaista että valkoista "viherviiniä", mutta yleisempi on kuitenkin valkoinen versio, joka sopii erinomaisesta kala- ja äyriäisruokien kanssa. Viini tarjoillaan kylmänä.

Kahvi
Hyvän ruoan päätteeksi on nautinnollista juoda kuppi kahvia. Kun tilaat kahvia, kannattaa käyttää paikallisia termejä, jotta saat toivomasi kahvin.

Bica - pieni kuppi mustaa kahvia (vastaa espressoa)
Carioca - pieni kuppi mustaa kahvia, joka on aavistuksen miedompaa kuin bica

Chino – kuppi mustaa kahvia

Maitokahvilla on monta eri nimeä:
Garoto - pieni kuppi kahvia maidon kanssa (bica + maito)
Chinesa/Café com leite -iso kuppi kahvia maidon kanssa
Galao/Café latte - lasillinen kahvia maidon kanssa

Sokeri on acucar, makeutusaine on adocante.

Kun on aika pyytää lasku, sanotaan: "A conta, faz favor!"

Pisara Madeiraa
Monille tulee madeira-sanasta mieleen täyteläinen, makea viini. Vasta sen jälkeen saattaa juolahtaa mieleen samanniminen saari Atlantilla, jonka ilmasto on ihanteellinen ja antaa tälle kuuluisalle viinille sen upean maun.
Ensimmäiset viiniköynnökset tuotiin Madeiralle Kreetalta 1400-luvulla. Madeiraviini syntyi puolivahingossa myytäväksi tarkoitetun viinilastin tultua palautetuksi takaisin. Paluumatkalla viini oli muuttanut makuaan ja sen huomattiin olevan itse asiassa paljon entistä parempaa. Englantilaiset saapuivat 1600-luvulla Madeiralle Englannin ja Portugalin kuningashuoneiden välisen avioliiton seurauksena. He rakastuivat paikalliseen viiniin, perustivat viinifirmoja ja päättivät tehdä madeiraviinistä tunnetun ja levittää sitä ympäri maailmaa. Nykypäivänä hienonmakuinen madeiraviini on yksi maailman tunnetuimmista viineistä.

Vuonna 1979 perustettu Madeiran viini-istituutti, "Instituto do vinho da Madeira", valvoo koko viininvalmistusprosessia viiniköynnösten istutuksesta aina pullotukseen saakka.

Madeiraviinin valmistaminen alkaa Neitsyt Marian päivänä 15.8. ja kestää lokakuulle asti. Rypäleiden keräämisen, puristamisen, käymisen ja lämmityksen (estufas) jälkeen viini säilytetään isoissa tammitynnyreissä useita kuukausia. Näitä tynnyreitä kutsutaan nimellä äititynnyrit. Nimi viittaa siihen, että astian pohjalla olevaan viiniin sekoitetaan uutta viiniä - vanha vuosikerta antaa silloin makua uudelle.

Madeiraviinejä valmistetaan neljää eri lajia:
Sercial - Vaalea, kuiva viini. Tarjoillaan aperitiivina.
Verdelho - Kellertävä, puolikuiva viini. Tarjoillaan usein esim. keiton kanssa.
Boal/bual - Punainen, puolimakea viini. Tarjoillaan hedelmien ja juustojen kanssa.
Malvasia/malvoise tai malmsey - Makea, täyteläinen viini. Tarjoillaan ruokailun päätteeksi jälkiruokaviininä tai liköörinä.
 
Kannattaa osallistua jonkin vanhan viinituvan järjestämälle tutustumiskierrokselle. Suosittelemme viinitaloa nimeltä Borges Lda, osoitteessa Rua 31 Janeiro ja Pereira D´Oliveira Rua dos Ferreiros -kadulla. Tutustumiskierroksen päätteeksi sinulla on yleensä myös mahdollista maistella viinejä. Saatavilla on 5, 10 ja 15 vuoden ikäisiä viinejä. Muista, että ostaessasi näitä viinejä tulee niiden etiketissä olla viinin nimi takuuna aitoudesta. Mikäli olet kiinnostunut kalliista madeiraviinistä, voit ostaa vuosikertaviiniä, "Vintagea" - tällöin viini on varmasti tehty saman sadon rypäleistä. Viinejä on aina vuodesta 1928 alkaen. Omana syntymävuotena valmistettu madeira on mitä hienoin tuliainen. Vuosikertaviinejä tosin on harvoin mahdollisuus maistella.